Archieven

Open brief aan Meneer Anton

Lieve Meneer Anton,

Dat is heel slecht nieuws: je bent maandag afgekeurd als men- en rijpaard en je bent pas 9 jaar oud.
Na 3 jaar medische onderzoeken, therapieën, trainingen, oefeningen, rust en weer optrainen, frustratie, hoop en dan weer wanhoop, weten wij eindelijk wat er is.

Afbeelding

We hebben lang naar je gezocht. Je moest de opvolger worden van onze Janouk in de mensport. Je hebt alles wat wij zoeken in een paard: je bent stoer, vrolijk, gezellig, goed gebouwd, goede gangen en betrouwbaar. Onze “once in a life time horse”. Wij vonden je meteen gaaf en dat is niet veranderd: dat vinden we nog steeds.

Je bent 6 jaar als we je kopen. Je komt fluitend door de klinische keuring. Je voelt je meteen thuis: King of our Castle. We genieten van je gehinnik als je ons ziet. Telkens weer. Je staat altijd klaar om mee op pad te gaan: ready for action.

We weten weinig van je geschiedenis, dus we beginnen rustig met vertrouwen en rust opbouwen, veel aan de hand stappen om je pezen, banden en botten te sterken om straks het werk als menpaard aan te kunnen.
We laten je wennen aan het tuig, aan onze manier van werken en dan ga je voor de koets. Je bent driftig en druk, maar je vertrouwt ons en je nieuwe Chickie, de ervaren Janouk: samen maken wij kilometers met de koets door de bossen. Je doet het super en je geniet. Maar het valt ons op dat rechtuit het prima gaat, maar dat je de bochten wel heel moeilijk vindt. Je houdt je rug hard en strak. Maar buiging komt later wel< eerst lekker vooruit. En als je ongeduldig bent, knarssetandt je, de tandarts vindt niets afwijkends.

Dan beleren wij je onder het zadel, maar daar ben je wel braaf, maar kunnen wij het gaspedaal niet vinden. Vanaf het begin kom je terug in iedere bocht. In het bos rechtuit ben je een top buitenrij paard: goed wakker en betrouwbaar. Maar in de bak is het frustrerend. De eerste 10 minuten loop je de sterren van de hemel. En in eens gaat de parachute uit. Rijtechnisch van alles geprobeerd, diverse instructeurs, clinics, maar niet op te lossen. Diverse goede ervaren ruiters erop, om te kijken of het probleem aan ons ligt. Je bent niet kreupel, niet onregelmatig, alleen je gaspedaal verdwijnt ineens.

Eerst medisch oplossen: dus we laten je opnieuw klinisch keuren. Niets aan de hand. Stoer, goed ontwikkeld paard, heel bewegelijk en lenig, fluitend door de buigproeven. Niets afwijkends te vinden. Je loopt op de kliniek te paraderen en te showen. Bloedafname: alles goed.

We laten het rijden onder het zadel in de bak even voor wat het is en trainen verder voor de koets en buiten. Tot en met de L dressuur mennen en M vaardigheid mennen gaat het okay. Je wordt zelfs vorig jaar 3e van Nederland op de Hippiade M vaardigheid.
Alleen blijf je heel recht en strak. Hoe meer we je proberen rond te rijden, op het achterbeen proberen te rijden, hoe meer we je uitnodigen wat meer buiging te nemen, hoe meer het gaspedaal verdwijnt. Je wil niet volgens het boekje lopen.

Nog meer veeartsen volgen, fysiotherapie, diverse therapieën, sportmassages, hartslagtrainingen: we proberen van alles. Maar hoe meer we je los krijgen in je lijf, hoe sneller jij je weer vast zet. Je wilt geen los lijf. DNA onderzoek volgt in Amerika: geen PSSM 1 of 2. Niets geen afwijkingen.

Soms hoop ik dat je kreupel bent, heel stom, maar dan weten we tenminste waar we moeten zoeken. Veel mensen adviseren ons om jou te verkopen en een ander paard te kopen. Maar wat dan met jou……..dan kom je in de handel terecht, en nieuwe eigenaren gaan tegen hetzelfde aanlopen. We zijn misschien arrogant, maar we denken dat je hier bij ons het beste af bent. Je voelt je hier thuis en wij hebben geduld. We wachten op jou.

Nieuw zadel, ander tuig, lichtere koets, andere manieren van training. We proberen van alles. We laten zelfs een reading uitvoeren. We lezen op Bokt reviews, waarin mensen uitgebreide antwoorden krijgen van zielige jeugd en mishandeling, etc. We zijn benieuwd, hopelijk komt er iets uit, waar we verder mee kunnen: je weet maar nooit. We krijgen de brief van de reader: “Meneer Anton wil niet met mij praten” HAHA typisch jij, niets voor jou al dat gemiep.

Je bent stoer, een bikkel, maar wij voelen dat er iets is.
De vraag blijft: Waarom kan zo’n mooi en goed gespierd en getraind paard niet tot dragen komen? Waarom geef je zoveel en ineens is het gaspedaal weg? Jouw karakter is prima, jij wilt altijd met ons mee. Je bent open en gezellig, vol vertrouwen. We geloven in je. Je bent niet lui of dwars. Er is iets.

Het laatste half jaar heb ik je alleen nog maar aan de hand getraind en gelest. Onbelast focussen op balans en rechtsgerichtheid. Je vindt het leuk en bent speels. Je vindt alles leuk. Weken gaat het goed en als we aan de laterale buiging beginnen, is ineens je gaspedaal weer weg en begin je weer te knarssetanden.

Maandag zijn we naar een specialistisch orthopedisch kliniek geweest. Nog maar weer eens een medisch onderzoek. Kassa. De buigproeven zijn goed. De röntgenfoto’s zijn goed. Geen kissing spines. Maar de veearts ziet iets afwijkends, niet duidelijk, maar toch iets. Ze vraagt om een echo te mogen maken.

Een echo volgt en daarna een inwendige echo. De uitslag is helder en (*)&%*^&$. Daar is het probleem.
Je hebt een aangeboren afwijking: wervels L4 en L5 zijn aan elkaar gegroeid: daarom kan jij niet tot dragen komen.
Jouw Facetgewrichten Thoracale wervels T13, T14, T15 T16 en T17 hebben een vorm van artrose, precies onder zadel dus,daarom kan jij geen ruiter dragen en niet lateraal buigen in de bochten.
En jouw linker si gewricht is zwaar aangetast, daarom kan je niet voorwaarts. Duidelijk oud trauma.
Je ben een vechtersbaas, opgegroeid op de hengstenweide. Je lijf zit onder de littekens. Blijkbaar toen toch 1 gevecht teveel gehouden en blijvend schade opgelopen. Bikkel.

Weg zijn onze dromen om met jou in de voetsporen van Janouk te treden. Zo balen want als je los loopt in de wei, zie je niets afwijkends. Je rent, je bokt, je stuitert. Alleen als we je gaan belasten en je lijf losmaken, kom je in de problemen. Je bent zo’ n gaaf paard. Nu weten we waarom het niet lukt om jou voorwaarts te houden.

Voor de mensport ben je niet geschikt. De veearts zegt dat er een mogelijkheid is om je gewrichten in te spuiten en dat je je dan comfortabeler gaat voelen. Ze geven geen garantie. Je moet dan wel weer aan de training. We zijn aan het afwegen of dat wel in jouw belang is. We weten het nog niet. Veearts denkt dat je dan wel in tweespan nog wat licht werk kan doen in het bos, als Janouk het echte werk doet en jij uit de trek meeloopt. Dat vindt je geweldig. Onder het zadel is geen optie meer. Geen gewicht meer op je rug.

Hoe nu verder. Je blijft bij ons zolang je comfortabel bent. Onze dure grappige lieve grasmaaimachine <3 , want onbelast en op je eigen manier lopend ben je vrolijk en blij. We weten nu wat er is en je blijft lekker bij je chickie Janouk de hele dag samen op de wei. Jullie vermaken je wel.
Wij beloven je dat dit je laatste huis is, want als ooit de dag komt dat je je ook vrij niet meer comfortabel voelt, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid. We zijn samen het avontuur aangegaan en wij maken het samen af. Ooit.

Wij houden van je, Meneer Anton.

(Waarom plaats ik deze brief hier? Omdat ik mensen tot nadenken wil zetten. Als een paard iets aangeeft, luister naar hem. Ook als de symptomen niet duidelijk zijn. Zoek verder. Vraag, onderzoek, voel en luister. Ze zijn het waard )

Dit bericht is geplaatst op 15 december 2018, in Anton, Nieuws.

Meneer Anton in de Vaardigheid M 27 mei 2018

Meneer Anton is back on track

Na een half jaar puzzelen en dokteren, omdat Meneer Anton niet fit was, lijkt hij nu weer de goede kant op te gaan.
Vandaag 2 x vaardigheid M gestart. De snelheid was er gelukkig weer, hij trok goed aan. Nu de afstemming met sturen nog.
omloop 1 4 balletjes en omloop 2 2 balletjes.

Maar we zijn blij: Meneer Anton doet het weer.

 

Share
Dit bericht is geplaatst op 27 mei 2018, in Anton, Nieuws.

Hoe vind je een weide slot dat Haflingerproof is?

Janouk en ik zijn het niet eens over het aantal uur dat een Haflinger per dag op de wei mag. Ik vind 4 uur genoeg. Janouk vindt 4 uur te weinig.

Meneer de Slotenmaker, wij zoeken een “haflingerproof” schuifslot op het hek naar de wei vanuit de paddock. Eentje die Janouk niet open kan krijgen.
Die hebben wij voor uw mevrouw. Dit Hightech schuifslot krijgt een paard echt niet open. Echt niet. Je moet de schuif eerst draaien, dan schuiven en dan weer draaien en weer schuiven.
Niet handig voor de mens om het hek te openen met een paard aan de hand. Maar Haflingerproof dus.
Nou, doe die dan maar. Dan plaatsen wij het slot aan de achterkant van het hek, om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

Het duurt even voor Janouk het door heeft, maar kijk…………het hek is toch weer open en daar loopt ze op de wei op eigen initiatief. GRRRR

En de hightech schuif zit inderdaad nog dicht, die heeft ze niet open gekregen. Was ook niet nodig. Als je met je lieftallige Haflingerlijf de paal aan de andere kant uit de grond duwt,
dan zit de schuif niet meer vast in het slot op de andere paal. Zo kan het dus ook. Hek toch open en Haflinger op de wei.

Nu zit er dus een fietsenketting om het hek en de paal, om de andere paal op zijn plaats te houden, het hightech slot op het hek en voor de zekerheid toch ook maar een extra touw om het hek en de paal.

Fort Knox om Janouk van de wei te houden op de uren dat ze geen toestemming heeft om op de wei te lopen.

Share

Weer in de maling genomen door draak Janouk

Het is lente en de paarden mogen weer op de wei. We laten ze langzaam wennen aan het rijke voorjaarsgras. Dus ze mogen steeds ietsje langer buiten. kleinVandaag mogen ze een uur op de wei. Natuurlijk veeeeel te kort.

In een ideale wereld roep ik de paarden en zij komen aan rennen vanaf de wei en gaan elk hun eigen stal in.

Maar in mijn haflinger wereld natuurlijk niet. Ik roep de haflingers en probeer ze te verleiden door te rammelen met een emmer overheerlijke brokjes. Meneer Anton kijkt op en draaft in een rustig tempo mijn kant op. So far so good. Ineens zie ik in de verte Janouk aan komen galopperen. Ik denk nog: “Goh, de wonderen zijn de wereld nog niet uit”, want Janouk neemt normaal altijd alle tijd om te komen.

Janouk snijdt Meneer Anton de pas af en blokkeert de doorgang van de wei naar de stal.  Ze komen op 3 meter van mij tot stilstand. GGRRRR ik kijk Janouk boos aan en waarschuw haar. “Als jij Meneer Anton overhaalt om met jou mee terug te rennen naar de wei, dan word ik echt boos”.   Janouk kijkt mij heel stout aan: “o, o, o, wat ben ik bang, dus niet”.  Ze rent hard hinnikend en bokkend weg. Ik probeer nog hard rammelend met de biks in de emmer om Meneer Anton bij mij te lokken. Uiteindelijk gaat de liefde van de man toch door de maag, zeggen ze. Maar Janouk’s gehinnik was overtuigender en weg is Meneer Anton. In volle galop achter de in de verte verdwijnende Janouk aan.

GGGGRRRR daar sta ik dan: boos stampend op de grond met mijn emmertje biks te rammelen en te kijken naar de steeds kleiner wordende achterkanten van die blonde monsters.   Zuchtend haal ik de halsters en haal Meneer Anton op in de wei. Hij laat zich gemakkelijk vangen en ik breng hem weer naar stal. Dan weer terug om Draak Janouk te vangen. Die staat natuurlijk helemaal achterin de wei, in de uiterste hoek. Met haar ogen dicht verstopt achter een grasspriet, want als zij mij niet ziet, zie ik haar natuurlijk ook niet.

Als ik er eindelijk ben, klop ik op haar voorhoofd “hallo, hier ben ik, Draak”.  Ze doet voorzichtig haar ogen open. Dan legt ze heel lief haar hoofd op mijn schouder en knort zachtjes. Ik smelt. Sukkel die ik ben, want ik weet dat ik weer in de maling wordt genomen. Ze loopt heel langzaam achter mij aan naar stal. Heel langzaam, om de tijd op de wei zo lang mogelijk te maken.

 

 

Share

Fotoshoot Meneer Anton maart 2017

Tijdens een workshop Paarden fotograferen van Hypofocus is Meneer Anton uitgenodigd als model.

Super blij met de mooie foto’s

De fotos zijn gemaakt door Cyn Schotvanger, Rose Tijms en Roanna Braam olv Hypofocus.

Meneer Anton

anton 18

Meneer Anton maart 2017

Meneer Anton maart 2017

Meneer Anton 2017

Meneer Anton 2017

anton 13

anton 9

anton 14

anton 10

anton 15

anton 18

Meneer Anton maart 2017

Meneer Anton maart 2017

 

 

 

 

 

Share

Working Equitation met Milka koe

Je moet toch wat om de working equitation training aan te passen aan de natuurlijke habitat van de Haflinger.

In de working equitation is een onderdeel het ringsteken op een zwarte stier, zoals de Bodega stier uit Spanje.

Maar in het land van Haflinger, Tirol,  zijn geen zwarte stieren, maar natuurlijk wel

MILKA koeien.

Dus Crea met Bea. De Zwarte trainingsstier omgetoverd als Milka koe

The making of The Milka Koe

milka-zwart

Eerst de Bodega stier uitzagen

Dan Milka koe intekenen

Dan Milka koe intekenen

Milka paars is niet lelijk

Milka paars is niet lelijk

 

milka-drogen

 

 

 

milka-en-janouk-wind

Janouk maakt kennis met Milka koe

 

 

milka-klaar

Milka is klaar

Share

1e mini Marathon voor Meneer Anton

Meneer Anton is echt een stoer mannetje met een fijn karakter en nu klaar om echt aan het werk te gaan. Tijd voor zijn eerste mini marathon. Hij laat zich prima sturen in het parcours en blijft goed aantrekken. Top. Heel blij mee.  En nog belangrijker: hij vindt het leuk. Paul ook.

1e omloop binnen de tijd 1 balletje eraf en tweede omloop foutloos binnen de tijd.

 

 

Meneer Anton in Hoofddorp

Meneer Anton in Hoofddorp

 

Meneer Anton

Meneer Anton

Share

1e Menwedstrijd Meneer Anton 3 april 2016

Grote dag voor Meneer Anton vandaag: zijn eerste echte menwedstrijd L dressuur en L vaardigheid.

Meneer Anton met de Baas: klaar voor de strijd

Heel veel te leren, te kijken en te ervaren, maar hij heeft zich heel goed gedragen. Hij keek zijn ogen uit; concentratie en constante aanleuning waren ver te zoeken. Maar hij is binnen de witte hekjes gebleven en de goede kant opgelopen.

Jury vraagt: is Meneer Anton nog een echte Meneer?

Jury vraagt: is Meneer Anton een echte Meneer nog?

Jury vroeg na afloop: Is Meneer Anton nog een echte Meneer? Hij is zo druk met van alles.   Wij: Jazeker, een echte Meneer, maar er hangt niets meer onder te bungelen, al denkt hij zelf van wel.  haha Beide jury’s vonden hem een belofte voor de toekomst. Er is nog wel wat werk aan de winkel, maar dit is een hele goede.   TROTS

L dressuur: 1e proef  180 punten en 1 winstpunt en 2e proef 177,5 punten.

Terug bij de trailer

Terug bij de trailer

In de vaardigheid had Meneer Anton Janouk haar gouden springschoenen aan. Het heeft nog niet geholpen om foutloos rond te komen. Hij heeft beide parcoursen voltooid, iets buiten de tijd. 1e omloop 3 balletjes en in de 2e omloop ook 3 balletjes. Rechtuit in de hindernis is nog een dingetje: er zijn nog zoveel andere leuke dingen om naar te kijken.

Paul heeft wel eerder lijntjes thuis met hindernissen geoefend, maar een heel parcours had Meneer Anton pas 1 keer gezien.

Meneer Anton denkt het over: hij weet het nog niet zo

Meneer Anton denkt het over: hij weet het nog niet zo

Nu lekker door trainen en op naar de Marathon van Amsterdam.

Share

Clinic Meneer Anton met Theo Timmermans

Vandaag heeft Meneer Anton veel geleerd van Theo Timmermans en Paul nog meer tijdens de clinic op de Haarlemmermeerse Bosmanege. Theo Timmermans is internationaal vierspanrijder en heeft veel internationale successen geboekt. Hij maakt deel uit van het Gouden Nederlands team op de Europese en Wereldkampioenschappen. Een hele eer om met hem te mogen werken aan Meneer Anton.

Vooral gewerkt aan een constantere aanleuning en groter draven: meer ruimte pakken in draf. Na het nodige Haflingerprotest ging Meneer Anton super marcheren. Heel blij met de resultaten. Wat kan hij gaan. We hebben het nodige huiswerk ontvangen, waar we rustig mee aan het werk gaan. De basis is nu gelegd: nu uitbouwen richting de wedstrijdsport.

Meneer Anton bemoeit zich er even mee

Meneer Anton bemoeit zich er even mee

En hij is er klaar mee: interessantere dingen in de verte

En hij is er klaar mee: interessantere dingen in de verte

Overleg op hoog niveau

Overleg op hoog niveau

Naoverleg met de Baas

Naoverleg met de Baas

 

Theo´s conclusie: Meneer Anton is een hele goede menpony!  Trots op Meneer Anton

Share