Archieven

Hoe vind je een weide slot dat Haflingerproof is?

Janouk en ik zijn het niet eens over het aantal uur dat een Haflinger per dag op de wei mag. Ik vind 4 uur genoeg. Janouk vindt 4 uur te weinig.

Meneer de Slotenmaker, wij zoeken een “haflingerproof” schuifslot op het hek naar de wei vanuit de paddock. Eentje die Janouk niet open kan krijgen.
Die hebben wij voor uw mevrouw. Dit Hightech schuifslot krijgt een paard echt niet open. Echt niet. Je moet de schuif eerst draaien, dan schuiven en dan weer draaien en weer schuiven.
Niet handig voor de mens om het hek te openen met een paard aan de hand. Maar Haflingerproof dus.
Nou, doe die dan maar. Dan plaatsen wij het slot aan de achterkant van het hek, om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

Het duurt even voor Janouk het door heeft, maar kijk…………het hek is toch weer open en daar loopt ze op de wei op eigen initiatief. GRRRR

En de hightech schuif zit inderdaad nog dicht, die heeft ze niet open gekregen. Was ook niet nodig. Als je met je lieftallige Haflingerlijf de paal aan de andere kant uit de grond duwt,
dan zit de schuif niet meer vast in het slot op de andere paal. Zo kan het dus ook. Hek toch open en Haflinger op de wei.

Nu zit er dus een fietsenketting om het hek en de paal, om de andere paal op zijn plaats te houden, het hightech slot op het hek en voor de zekerheid toch ook maar een extra touw om het hek en de paal.

Fort Knox om Janouk van de wei te houden op de uren dat ze geen toestemming heeft om op de wei te lopen.

Share

Weer in de maling genomen door draak Janouk

Het is lente en de paarden mogen weer op de wei. We laten ze langzaam wennen aan het rijke voorjaarsgras. Dus ze mogen steeds ietsje langer buiten. kleinVandaag mogen ze een uur op de wei. Natuurlijk veeeeel te kort.

In een ideale wereld roep ik de paarden en zij komen aan rennen vanaf de wei en gaan elk hun eigen stal in.

Maar in mijn haflinger wereld natuurlijk niet. Ik roep de haflingers en probeer ze te verleiden door te rammelen met een emmer overheerlijke brokjes. Meneer Anton kijkt op en draaft in een rustig tempo mijn kant op. So far so good. Ineens zie ik in de verte Janouk aan komen galopperen. Ik denk nog: “Goh, de wonderen zijn de wereld nog niet uit”, want Janouk neemt normaal altijd alle tijd om te komen.

Janouk snijdt Meneer Anton de pas af en blokkeert de doorgang van de wei naar de stal.  Ze komen op 3 meter van mij tot stilstand. GGRRRR ik kijk Janouk boos aan en waarschuw haar. “Als jij Meneer Anton overhaalt om met jou mee terug te rennen naar de wei, dan word ik echt boos”.   Janouk kijkt mij heel stout aan: “o, o, o, wat ben ik bang, dus niet”.  Ze rent hard hinnikend en bokkend weg. Ik probeer nog hard rammelend met de biks in de emmer om Meneer Anton bij mij te lokken. Uiteindelijk gaat de liefde van de man toch door de maag, zeggen ze. Maar Janouk’s gehinnik was overtuigender en weg is Meneer Anton. In volle galop achter de in de verte verdwijnende Janouk aan.

GGGGRRRR daar sta ik dan: boos stampend op de grond met mijn emmertje biks te rammelen en te kijken naar de steeds kleiner wordende achterkanten van die blonde monsters.   Zuchtend haal ik de halsters en haal Meneer Anton op in de wei. Hij laat zich gemakkelijk vangen en ik breng hem weer naar stal. Dan weer terug om Draak Janouk te vangen. Die staat natuurlijk helemaal achterin de wei, in de uiterste hoek. Met haar ogen dicht verstopt achter een grasspriet, want als zij mij niet ziet, zie ik haar natuurlijk ook niet.

Als ik er eindelijk ben, klop ik op haar voorhoofd “hallo, hier ben ik, Draak”.  Ze doet voorzichtig haar ogen open. Dan legt ze heel lief haar hoofd op mijn schouder en knort zachtjes. Ik smelt. Sukkel die ik ben, want ik weet dat ik weer in de maling wordt genomen. Ze loopt heel langzaam achter mij aan naar stal. Heel langzaam, om de tijd op de wei zo lang mogelijk te maken.

 

 

Share

Working Equitation met Milka koe

Je moet toch wat om de working equitation training aan te passen aan de natuurlijke habitat van de Haflinger.

In de working equitation is een onderdeel het ringsteken op een zwarte stier, zoals de Bodega stier uit Spanje.

Maar in het land van Haflinger, Tirol,  zijn geen zwarte stieren, maar natuurlijk wel

MILKA koeien.

Dus Crea met Bea. De Zwarte trainingsstier omgetoverd als Milka koe

The making of The Milka Koe

milka-zwart

Eerst de Bodega stier uitzagen

Dan Milka koe intekenen

Dan Milka koe intekenen

Milka paars is niet lelijk

Milka paars is niet lelijk

 

milka-drogen

 

 

 

milka-en-janouk-wind

Janouk maakt kennis met Milka koe

 

 

milka-klaar

Milka is klaar

Share

Janouk leert Meneer Anton diep buigen

Briljant. Hahaha
“Janouk is nu van jou en Meneer Anton is van mij”: heeft Paul gezegd. “Ik wil niet dat jij hem leert buigen, Spaanse pas, nee schudden of andere circus trucjes. Dit is een sportpaard. Mijn sportpaard!”.

Haha maar hij had dat niet tegen Janouk gezegd.

Ik laat net Janouk buigen op commando in haar stal en tegelijkertijd zie ik Meneer Anton ook spontaan heel diep buigen in zijn stal.
En daarna heel triomfantelijk kijken of hij nu ook wat lekkers krijgt. Haha

Arme Paul, stiekem toch een circuspaard in wording.

Ik heb het niet gedaan. Het was Janouk. Echt waar

Share

Meneer Anton boekt vooruitgang

Meneer Anton is pas 6 jaar, maar nog onervaren. Paul werkt hard met Chantal en Denise aan zijn opleiding tot menpaard en rijpaard. Hij gaat 2 x per week onder het zadel en loopt 2 x per week voor de wagen.

Hij loopt in enkelspan nu ook door het bos. Knopjes vooruit zijn goed bereikbaar, knopjes rustig wordt aan gewerkt. Langzaam kennis laten maken met het werk en werken aan rechtrichten.

in 2016 werken we toe aan een debuut in de mensport in april.

 

Denise en Anton

Denise en Anton

Chantal en Anton

Chantal en Anton

 

 

Share

Janouk 4e bij haar Debuut op het NK Working Equitation

Verslag van het wedstrijdweekend Open Nederlands Kampioenschap Working Equitation.

(quote van de website http://www.workingequitationholland.nl)
Working Equitation is een veelzijdige discipline binnen de paardensport. Het is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.

Op facebook kom ik begin dit jaar dit filmpje tegen van Pedro Torres in Working Equitation speedtrail

Ik was en ben onder de indruk. Dit zou ik ook graag willen leren.

Na 2 clinics stijltrail te hebben gedaan bij Nathalie Menkveld en Christel Provaas en het zien van een les door Fabio Nunes; ben ik helemaal om: dit gaan Janouk en ik doen, na het menseizoen. :j Helaas zijn er nog weinig instructeurs beschikbaar in Noord Holland.
Dus veel oefenen thuis: Het gaat niet altijd zoals ik wil: met een haflinger een stok terugzetten in een ton in galop is lastig, als de haflinger altijd overal denkt dat er wel eens voer in kan zitten.

IMG_20150719_103557

Dus met de kennis van deze 2 clinics, heel veel youtube filmpjes en het goed lezen van het reglement zijn wij van start gegaan op onze eerste wedstrijd Working Equitation, gelijk ook meteen het Open Nederlands Kampioenschap 😮 .

Ik hoopte van harte dat ik door mijn gebrek aan kennis van deze tak van de sport niet de deelnemers in de weg zou rijden, of de organisatie tot schande zou maken. En natuurlijk niet gediskwalificeerd zou worden door het niet goed interpreteren van het regelboek. 😮

Gelukkig waren veel deelnemers en de vrijwilligers meer dan bereid mij wegwijs te maken in deze sport dit weekend.
De Duitse jury was zo super om met de beginners het parcours te lopen en uit te leggen wat er van ons beginners werd verwacht. Daarvoor dank, dat maakt de drempel erg laag om mee te doen.

Je mag met alle soorten en maten paarden meedoen, maar we waren de enige haflinger tussen veel Spaanse en Portugese paarden, maar ook Arabier, Tinker, kruising Tinker/Arabier, Frederiksborger, minipaard. Haflingerpower ! Deelnemers kwamen uit Nederland, Duitsland, België en Estland.

Vrijdagavond: veterinaire keuring: gelukkig goedgekeurd. En daarna tussen alle cracks op stal en op naar het hotel na een rondje door de buurt met de koets.

Janouk op de stal met de andere deelnemers

Janouk op de stal met de andere deelnemers

Zaterdagochtend: heel vroeg op stal, want om 8.00 u mocht ik als derde starten in de dressuur.
Op de muziek uit het land van oorsprong van je Paard: dus An der schöne blaue Donau de ring in. In de dressuur moet je laten zien hoe goed ruiter en paard in ontspanning en vertrouwen samenwerken. Janouk was zo ontspannen, dat ze uitgebreid stilstaand ging staan mesten. De proef ging verder prima. Resultaat vijfde plek.

Janouk start met haar dressuurproef

Janouk start met haar dressuurproef

Na de proef lekker terug naar het hotel en genieten van het welness center daar. PPFFF zwaar hoor zo’n wedstrijdweekend.

‘S middags zijn we terug naar stal gegaan om lekker met Janouk een rondje door de buurt te rijden met de koets en te kijken naar de hogere klasses in dressuur.

‘S avonds was er eerst het werken met runderen door de hogere klasses. Heel gaaf om paard en ruiter zo te zien samenwerken. Op deze link van RTV Drenthe zie je een filmopname na 58 seconden.
http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/10/Drenthe-Nu/aflevering/3713

foto’s
http://www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/regio/410253/open-nederlandse-kampioenschap-working-equitation-trekt-veel-bezoekers.html

Opvallend is dat er heel veel aandacht is voor dierenwelzijn: voor de paarden maar ook voor de runderen: alles met rust. Combinaties worden gecheckt bij elke proef bij binnengaan en uitgaan van de ring op sporengebruik, bitgebruik, neusriem niet te strak etc. Klasse.

Na afloop een diner met Portugees eten en muziek georganiseerd door Manege Smit in Pesse: echt top zoals zij voor ons en onze paarden gezorgd hebben.

Volgende ochtend 8.00u Stijlparcours.
Na de dressuur stonden Janouk en ik vijfde: de volgende dag start in omgekeerde volgorde van de uitslag, dus ik had nu 9 deelnemers voor mij om stiekem af te kijken.

Janouk is opgeleid als menpaard en komt uit in de klasse ZZ dressuur mennen en ZZ vaardigheid. In haar menopleiding trainen wij veel op vertrouwen, rust, onvoorwaardelijk stil staan als dat gevraagd wordt, gereden worden met 1 hand, etc. Allemaal zaken die bij Working Equitation van pas komen.

Janouk start stijlparcours

Janouk start stijlparcours

Nog even een klopje voor de start

Nog even een klopje voor de start

Uitleg parcours: in de startersklasse mag het parcours in draf en met twee handen gereden: in de andere klasses moet het helemaal in galop. En in de hoogste klasses met één hand gereden.

Parcours NK introductie klasse

Parcours NK introductie klasse

Door Start / Finish naar 1.: slalom,
2 is pin met (nep) dieren erin, 3. is over de brug, 4. is recht erin, dan bellen en recht weer achteruit stappen, 5. volte rechts om ton, volte links, 6. is stilstaan, afstappen en een rondje om je paard heen lopen en weer opstijgen, 7. halthouden naast de ton en vaas boven je hoofd tillen, 8. halthouden en beker overzetten met 1 hand van links naar rechts, 9. over de brug en dan naar de finish.

Van zo’n proefje worden wij niet moe. Nadat Janouk ‘bijgekomen’ was op stal, hebben we haar opgeladen en zijn 5 km verder naar het Dwingelerveld gereden en een prachtige rit gemaakt over de herfst heide van 13 km.
Voordeel van een veelzijdig paard hebben: je kan er van alles mee doen.

Tussendoor lekkere tocht op de Heide

Tussendoor lekkere tocht op de Heide

Midden op de heide, ver weg van huis, kwamen we 2 dames tegen: “Is dit Janouk van Bokt”? Ja, haha “Dat dachten wij al, we zagen haar trailer op de parkeerplaats en nu komen we haar tegen voor de koets.” Janouk is bekend !!
Toen wij terug waren, hebben we genoten van de hogere klasses, waar ze met één hand sturend op snelheid door het parcours gingen. Zo gaaf om te zien.

Bij de prijsuitreiking tatatata
4e plaats voor Janouk en mij bij ons debuut: dit smaakt zeker naar meer, want we hebben genoten.

prijsuitreiking 4e plaats Working Equitation

prijsuitreiking 4e plaats Working Equitation

4e plaats op NK Working Equitation

4e plaats op NK Working Equitation

Prijsuitreiking Janouk 4e plaats op NK

Prijsuitreiking Janouk 4e plaats op NK

Let wel: ik word niet gehinderd door enige kennis van Working Equitation: ik ben een echte beginner. Als je iets wilt weten van de sport, dan raad ik je aan naar de website te gaan http://www.workingequitationholland.nl
Als er een clinic in jouw buurt is………..niet twijfelen, gelijk inschrijven. Het is ongelooflijk leuk om te doen en de paarden genieten ervan.

 

 

Share

Weer was mijn haflinger mij de baas grrrr

Gggrrrr ik haat dat als mijn haflinger bijdehand is en het van mij wint. Nog erger als ik naar huis moet bellen, omdat ik niet meer verder durf met her royal badness.$##=//^^÷//

Ik heb hard gewerkt vandaag: 3 notulen uitgewerkt en vertaald naar het Engels. Dus ik dacht leuk een eindje te gaan wandelen, even mijn hoofd leeg maken. Zal ik de honden meenemen of Janouk? Ach, laat ik lekker met Janouk aan de hand gaan wandelen.
Zal ik stevige schoenen aan doen? Ach nee, ik kan wel op mijn gympies zonder profiel.

Ik steek de 80 km weg over, hartstikke druk met grote vrachtwagens, maar mevrouw gedraagt zich prima. We lopen samen de polder in en kijken naar de mega machines, die de kleigrond omploegen.
Stom, stom, niet aangedacht, daardoor zijn de paden spekglad. Leuk met schoentjes zonder profiel.

Ik laat Janouk langs het pad grazen en zo wandelen we verder.
Ineens krijgt Janouk last van een maflingeraanval en begint te steigeren en te stuiteren. Als ze rechtop staat, springt ze op haar achterbenen omhoog, haar achterhoeven op mijn schouderhoogte, vlak naast me landt ze weer.
Gggrrr dan is het touwtje aardig kort. Ik geef haar een paar flinke rukken aan het halster en schreeuw tegen haar dat ze normaal moet doen. Stom , want dit is normaal voor her royal badness. Ik glijd over de klei achter haar aan. Maar ik laat niet los.

Als ze weer wat gekalmeerd is, bel ik naar huis.
Paul,…… kom je ons halen? (Piepstemmetje) ik durf niet meer. Doe stevige schoenen aan, want het is glad. Aan de andere kant van de telefoon een bulderende lach, ik kom je wel helpen.

Zo slecht voor mijn ego dit. @#$/%×/

Als Paul komt, loopt de draak natuurlijk poeslief met hem mee. Ggggrrrrnog irritanter.

Share