Archief | oktober 2015

Janouk 4e bij haar Debuut op het NK Working Equitation

Verslag van het wedstrijdweekend Open Nederlands Kampioenschap Working Equitation.

(quote van de website http://www.workingequitationholland.nl)
Working Equitation is een veelzijdige discipline binnen de paardensport. Het is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.

Op facebook kom ik begin dit jaar dit filmpje tegen van Pedro Torres in Working Equitation speedtrail

Ik was en ben onder de indruk. Dit zou ik ook graag willen leren.

Na 2 clinics stijltrail te hebben gedaan bij Nathalie Menkveld en Christel Provaas en het zien van een les door Fabio Nunes; ben ik helemaal om: dit gaan Janouk en ik doen, na het menseizoen. :j Helaas zijn er nog weinig instructeurs beschikbaar in Noord Holland.
Dus veel oefenen thuis: Het gaat niet altijd zoals ik wil: met een haflinger een stok terugzetten in een ton in galop is lastig, als de haflinger altijd overal denkt dat er wel eens voer in kan zitten.

IMG_20150719_103557

Dus met de kennis van deze 2 clinics, heel veel youtube filmpjes en het goed lezen van het reglement zijn wij van start gegaan op onze eerste wedstrijd Working Equitation, gelijk ook meteen het Open Nederlands Kampioenschap 😮 .

Ik hoopte van harte dat ik door mijn gebrek aan kennis van deze tak van de sport niet de deelnemers in de weg zou rijden, of de organisatie tot schande zou maken. En natuurlijk niet gediskwalificeerd zou worden door het niet goed interpreteren van het regelboek. 😮

Gelukkig waren veel deelnemers en de vrijwilligers meer dan bereid mij wegwijs te maken in deze sport dit weekend.
De Duitse jury was zo super om met de beginners het parcours te lopen en uit te leggen wat er van ons beginners werd verwacht. Daarvoor dank, dat maakt de drempel erg laag om mee te doen.

Je mag met alle soorten en maten paarden meedoen, maar we waren de enige haflinger tussen veel Spaanse en Portugese paarden, maar ook Arabier, Tinker, kruising Tinker/Arabier, Frederiksborger, minipaard. Haflingerpower ! Deelnemers kwamen uit Nederland, Duitsland, België en Estland.

Vrijdagavond: veterinaire keuring: gelukkig goedgekeurd. En daarna tussen alle cracks op stal en op naar het hotel na een rondje door de buurt met de koets.

Janouk op de stal met de andere deelnemers

Janouk op de stal met de andere deelnemers

Zaterdagochtend: heel vroeg op stal, want om 8.00 u mocht ik als derde starten in de dressuur.
Op de muziek uit het land van oorsprong van je Paard: dus An der schöne blaue Donau de ring in. In de dressuur moet je laten zien hoe goed ruiter en paard in ontspanning en vertrouwen samenwerken. Janouk was zo ontspannen, dat ze uitgebreid stilstaand ging staan mesten. De proef ging verder prima. Resultaat vijfde plek.

Janouk start met haar dressuurproef

Janouk start met haar dressuurproef

Na de proef lekker terug naar het hotel en genieten van het welness center daar. PPFFF zwaar hoor zo’n wedstrijdweekend.

‘S middags zijn we terug naar stal gegaan om lekker met Janouk een rondje door de buurt te rijden met de koets en te kijken naar de hogere klasses in dressuur.

‘S avonds was er eerst het werken met runderen door de hogere klasses. Heel gaaf om paard en ruiter zo te zien samenwerken. Op deze link van RTV Drenthe zie je een filmopname na 58 seconden.
http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/10/Drenthe-Nu/aflevering/3713

foto’s
http://www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/regio/410253/open-nederlandse-kampioenschap-working-equitation-trekt-veel-bezoekers.html

Opvallend is dat er heel veel aandacht is voor dierenwelzijn: voor de paarden maar ook voor de runderen: alles met rust. Combinaties worden gecheckt bij elke proef bij binnengaan en uitgaan van de ring op sporengebruik, bitgebruik, neusriem niet te strak etc. Klasse.

Na afloop een diner met Portugees eten en muziek georganiseerd door Manege Smit in Pesse: echt top zoals zij voor ons en onze paarden gezorgd hebben.

Volgende ochtend 8.00u Stijlparcours.
Na de dressuur stonden Janouk en ik vijfde: de volgende dag start in omgekeerde volgorde van de uitslag, dus ik had nu 9 deelnemers voor mij om stiekem af te kijken.

Janouk is opgeleid als menpaard en komt uit in de klasse ZZ dressuur mennen en ZZ vaardigheid. In haar menopleiding trainen wij veel op vertrouwen, rust, onvoorwaardelijk stil staan als dat gevraagd wordt, gereden worden met 1 hand, etc. Allemaal zaken die bij Working Equitation van pas komen.

Janouk start stijlparcours

Janouk start stijlparcours

Nog even een klopje voor de start

Nog even een klopje voor de start

Uitleg parcours: in de startersklasse mag het parcours in draf en met twee handen gereden: in de andere klasses moet het helemaal in galop. En in de hoogste klasses met één hand gereden.

Parcours NK introductie klasse

Parcours NK introductie klasse

Door Start / Finish naar 1.: slalom,
2 is pin met (nep) dieren erin, 3. is over de brug, 4. is recht erin, dan bellen en recht weer achteruit stappen, 5. volte rechts om ton, volte links, 6. is stilstaan, afstappen en een rondje om je paard heen lopen en weer opstijgen, 7. halthouden naast de ton en vaas boven je hoofd tillen, 8. halthouden en beker overzetten met 1 hand van links naar rechts, 9. over de brug en dan naar de finish.

Van zo’n proefje worden wij niet moe. Nadat Janouk ‘bijgekomen’ was op stal, hebben we haar opgeladen en zijn 5 km verder naar het Dwingelerveld gereden en een prachtige rit gemaakt over de herfst heide van 13 km.
Voordeel van een veelzijdig paard hebben: je kan er van alles mee doen.

Tussendoor lekkere tocht op de Heide

Tussendoor lekkere tocht op de Heide

Midden op de heide, ver weg van huis, kwamen we 2 dames tegen: “Is dit Janouk van Bokt”? Ja, haha “Dat dachten wij al, we zagen haar trailer op de parkeerplaats en nu komen we haar tegen voor de koets.” Janouk is bekend !!
Toen wij terug waren, hebben we genoten van de hogere klasses, waar ze met één hand sturend op snelheid door het parcours gingen. Zo gaaf om te zien.

Bij de prijsuitreiking tatatata
4e plaats voor Janouk en mij bij ons debuut: dit smaakt zeker naar meer, want we hebben genoten.

prijsuitreiking 4e plaats Working Equitation

prijsuitreiking 4e plaats Working Equitation

4e plaats op NK Working Equitation

4e plaats op NK Working Equitation

Prijsuitreiking Janouk 4e plaats op NK

Prijsuitreiking Janouk 4e plaats op NK

Let wel: ik word niet gehinderd door enige kennis van Working Equitation: ik ben een echte beginner. Als je iets wilt weten van de sport, dan raad ik je aan naar de website te gaan http://www.workingequitationholland.nl
Als er een clinic in jouw buurt is………..niet twijfelen, gelijk inschrijven. Het is ongelooflijk leuk om te doen en de paarden genieten ervan.

 

 

Share

Weer was mijn haflinger mij de baas grrrr

Gggrrrr ik haat dat als mijn haflinger bijdehand is en het van mij wint. Nog erger als ik naar huis moet bellen, omdat ik niet meer verder durf met her royal badness.$##=//^^÷//

Ik heb hard gewerkt vandaag: 3 notulen uitgewerkt en vertaald naar het Engels. Dus ik dacht leuk een eindje te gaan wandelen, even mijn hoofd leeg maken. Zal ik de honden meenemen of Janouk? Ach, laat ik lekker met Janouk aan de hand gaan wandelen.
Zal ik stevige schoenen aan doen? Ach nee, ik kan wel op mijn gympies zonder profiel.

Ik steek de 80 km weg over, hartstikke druk met grote vrachtwagens, maar mevrouw gedraagt zich prima. We lopen samen de polder in en kijken naar de mega machines, die de kleigrond omploegen.
Stom, stom, niet aangedacht, daardoor zijn de paden spekglad. Leuk met schoentjes zonder profiel.

Ik laat Janouk langs het pad grazen en zo wandelen we verder.
Ineens krijgt Janouk last van een maflingeraanval en begint te steigeren en te stuiteren. Als ze rechtop staat, springt ze op haar achterbenen omhoog, haar achterhoeven op mijn schouderhoogte, vlak naast me landt ze weer.
Gggrrr dan is het touwtje aardig kort. Ik geef haar een paar flinke rukken aan het halster en schreeuw tegen haar dat ze normaal moet doen. Stom , want dit is normaal voor her royal badness. Ik glijd over de klei achter haar aan. Maar ik laat niet los.

Als ze weer wat gekalmeerd is, bel ik naar huis.
Paul,…… kom je ons halen? (Piepstemmetje) ik durf niet meer. Doe stevige schoenen aan, want het is glad. Aan de andere kant van de telefoon een bulderende lach, ik kom je wel helpen.

Zo slecht voor mijn ego dit. @#$/%×/

Als Paul komt, loopt de draak natuurlijk poeslief met hem mee. Ggggrrrrnog irritanter.

Share

Hoe leert een Haflinger zich verstoppen………….van een andere Haflinger

Meneer Anton heeft een drukke reisweek gehad : Dinsdag naar de Tandarts, Donderdag naar de beleerder onder het zadel, Vrijdag naar de drafbaan om voor de koets verder opgeleid te worden.

Hij moet wennen aan het leven als beginnend wedstrijd paard: in ruil voor alle luxe, massages, stromend water en veel voer, moet er 1 uurtje per dag gewerkt worden.

Janouk en Meneer Anton op avontuur

Janouk en Meneer Anton op avontuur

Vanochtendvroeg zette ik de trailer klaar achter de auto, zag ik dat Meneer Anton geen zin had om mee te gaan. Hij probeerde zich onzichtbaar te maken, maar dat lukte niet. Gelukkig was daar Her Royal Badness to the rescue.  

In de bak is één hele enge hoek, de zogenaamde kabouterhoek: geen paard komt daar vrijwillig: achter de heg is een grindpad waar geregeld enge monsters over versleept worden door hele enge kabouters en die laten lieve paardjes heel erg schrikken.

Maar Janouk is stoer en durft in die hoek en neemt Meneer Anton mee in de hoek en nu ogen dicht, dan zien ze je niet.

hahahaha

Dus ik roep ze bij het hek, maar nee de ogen gaan nog meer dicht. Ze zijn er niet!

Ik loop naar ze toe en klop op hun voorhoofd: hallo, is er een haflinger thuis?

Shit zie je Janouk denken, de baas durft ook in de enge hoek. Ze heeft ons gevonden.

Braaf lopen ze mee, en als ze zien dat ze samen mee mogen, lopen ze snel de trailer in, voor een lekker stapritje in het bos. Ook leuk. En daarna lekker samen de wei op. Nog leuker.

Ach, weer inspiratie voor deel 2 Boek van Janouk : Janouk en Meneer Anton op avontuur.

Janouk en Meneer Anton op reis

Janouk en Meneer Anton op reis

Share

Arme meneer Anton naar de tandarts

 

Meneer Anton bij Tandarts

Meneer Anton heeft het niet naar zijn zin bij de tandarts

Arme meneer Anton,

Vandaag was zijn afspraak bij de tandarts. Volgens ons heeft hij nog nooit een tandarts van dichtbij gezien, dus er was het nodige vijl- en slijpwerk.

Gelukkig geen wolfstandjes, dus die hoefden niet verwijderd te worden. Zijn hengstentanden waren heel scherp, maar die zijn nu mooi afgerond.

Maar hij kan er nu weer tegen. Zijn gebit zit er nu prima uit.

 

gebit

Share