Janouk 4e bij haar Debuut op het NK Working Equitation

Verslag van het wedstrijdweekend Open Nederlands Kampioenschap Working Equitation.

(quote van de website http://www.workingequitationholland.nl)
Working Equitation is een veelzijdige discipline binnen de paardensport. Het is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italiƫ en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.

Op facebook kom ik begin dit jaar dit filmpje tegen van Pedro Torres in Working Equitation speedtrail

Ik was en ben onder de indruk. Dit zou ik ook graag willen leren.

Na 2 clinics stijltrail te hebben gedaan bij Nathalie Menkveld en Christel Provaas en het zien van een les door Fabio Nunes; ben ik helemaal om: dit gaan Janouk en ik doen, na het menseizoen. :j Helaas zijn er nog weinig instructeurs beschikbaar in Noord Holland.
Dus veel oefenen thuis: Het gaat niet altijd zoals ik wil: met een haflinger een stok terugzetten in een ton in galop is lastig, als de haflinger altijd overal denkt dat er wel eens voer in kan zitten.

IMG_20150719_103557

Dus met de kennis van deze 2 clinics, heel veel youtube filmpjes en het goed lezen van het reglement zijn wij van start gegaan op onze eerste wedstrijd Working Equitation, gelijk ook meteen het Open Nederlands Kampioenschap šŸ˜® .

Ik hoopte van harte dat ik door mijn gebrek aan kennis van deze tak van de sport niet de deelnemers in de weg zou rijden, of de organisatie tot schande zou maken. En natuurlijk niet gediskwalificeerd zou worden door het niet goed interpreteren van het regelboek. šŸ˜®

Gelukkig waren veel deelnemers en de vrijwilligers meer dan bereid mij wegwijs te maken in deze sport dit weekend.
De Duitse jury was zo super om met de beginners het parcours te lopen en uit te leggen wat er van ons beginners werd verwacht. Daarvoor dank, dat maakt de drempel erg laag om mee te doen.

Je mag met alle soorten en maten paarden meedoen, maar we waren de enige haflinger tussen veel Spaanse en Portugese paarden, maar ook Arabier, Tinker, kruising Tinker/Arabier, Frederiksborger, minipaard. Haflingerpower !Ā Deelnemers kwamen uit Nederland, Duitsland, BelgiĆ« en Estland.

Vrijdagavond: veterinaire keuring: gelukkig goedgekeurd. En daarna tussen alle cracks op stal en op naar het hotel na een rondje door de buurt met de koets.

Janouk op de stal met de andere deelnemers

Janouk op de stal met de andere deelnemers

Zaterdagochtend: heel vroeg op stal, want om 8.00 u mocht ik als derde starten in de dressuur.
Op de muziek uit het land van oorsprong van je Paard: dus An der schƶne blaue Donau de ring in. In de dressuur moet je laten zien hoe goed ruiter en paard in ontspanning en vertrouwen samenwerken. Janouk was zo ontspannen, dat ze uitgebreid stilstaand ging staan mesten. De proef ging verder prima. Resultaat vijfde plek.

Janouk start met haar dressuurproef

Janouk start met haar dressuurproef

Na de proef lekker terug naar het hotel en genieten van het welness center daar. PPFFF zwaar hoor zo’n wedstrijdweekend.

‘S middags zijn we terug naar stal gegaan om lekker met Janouk een rondje door de buurt te rijden met de koets en te kijken naar de hogere klasses in dressuur.

‘S avonds was er eerst het werken met runderen door de hogere klasses. Heel gaaf om paard en ruiter zo te zien samenwerken. Op deze link van RTV Drenthe zie je een filmopname na 58 seconden.
http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/10/Drenthe-Nu/aflevering/3713

foto’s
http://www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/regio/410253/open-nederlandse-kampioenschap-working-equitation-trekt-veel-bezoekers.html

Opvallend is dat er heel veel aandacht is voor dierenwelzijn: voor de paarden maar ook voor de runderen: alles met rust. Combinaties worden gecheckt bij elke proef bij binnengaan en uitgaan van de ring op sporengebruik, bitgebruik, neusriem niet te strak etc. Klasse.

Na afloop een diner met Portugees eten en muziek georganiseerd door Manege Smit in Pesse: echt top zoals zij voor ons en onze paarden gezorgd hebben.

Volgende ochtend 8.00u Stijlparcours.
Na de dressuur stonden Janouk en ik vijfde: de volgende dag start in omgekeerde volgorde van de uitslag, dus ik had nu 9 deelnemers voor mij om stiekem af te kijken.

Janouk is opgeleid als menpaard en komt uit in de klasse ZZ dressuur mennen en ZZ vaardigheid. In haar menopleiding trainen wij veel op vertrouwen, rust, onvoorwaardelijk stil staan als dat gevraagd wordt, gereden worden met 1 hand, etc. Allemaal zaken die bij Working Equitation van pas komen.

Janouk start stijlparcours

Janouk start stijlparcours

Nog even een klopje voor de start

Nog even een klopje voor de start

Uitleg parcours: in de startersklasse mag het parcours in draf en met twee handen gereden: in de andere klasses moet het helemaal in galop. En in de hoogste klasses met Ć©Ć©n hand gereden.

Parcours NK introductie klasse

Parcours NK introductie klasse

Door Start / Finish naar 1.: slalom,
2 is pin met (nep) dieren erin, 3. is over de brug, 4. is recht erin, dan bellen en recht weer achteruit stappen, 5. volte rechts om ton, volte links, 6. is stilstaan, afstappen en een rondje om je paard heen lopen en weer opstijgen, 7. halthouden naast de ton en vaas boven je hoofd tillen, 8. halthouden en beker overzetten met 1 hand van links naar rechts, 9. over de brug en dan naar de finish.

Van zo’n proefje worden wij niet moe. Nadat Janouk ‘bijgekomen’ was op stal, hebben we haar opgeladen en zijn 5 km verder naar het Dwingelerveld gereden en een prachtige rit gemaakt over de herfst heide van 13 km.
Voordeel van een veelzijdig paard hebben: je kan er van alles mee doen.

Tussendoor lekkere tocht op de Heide

Tussendoor lekkere tocht op de Heide

Midden op de heide, ver weg van huis, kwamen we 2 dames tegen: “Is dit Janouk van Bokt”? Ja, haha “Dat dachten wij al, we zagen haar trailer op de parkeerplaats en nu komen we haar tegen voor de koets.” Janouk is bekendĀ !!
Toen wij terug waren, hebben we genoten van de hogere klasses, waar ze met Ć©Ć©n hand sturend op snelheid door het parcours gingen. Zo gaaf om te zien.

Bij de prijsuitreiking tatatata
4e plaats voor Janouk en mij bij ons debuut: dit smaakt zeker naar meer, want we hebben genoten.

prijsuitreiking 4e plaats Working Equitation

prijsuitreiking 4e plaats Working Equitation

4e plaats op NK Working Equitation

4e plaats op NK Working Equitation

Prijsuitreiking Janouk 4e plaats op NK

Prijsuitreiking Janouk 4e plaats op NK

Let wel: ik word niet gehinderd door enige kennis van Working Equitation: ik ben een echte beginner. Als je iets wilt weten van de sport, dan raad ik je aan naar de website te gaan http://www.workingequitationholland.nl
Als er een clinic in jouw buurt is………..niet twijfelen, gelijk inschrijven. Het is ongelooflijk leuk om te doen en de paarden genieten ervan.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *